Wie ben ik: Annemarie

Annemarie Sytsma
© Renée Oosthoek (RM Journalistiek)

Ik ben Annemarie Sytsma.

Na een studie aan de HBO-Jeugd en Welzijn heb ik een aantal jaren gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Begonnen als zorgkundige, daarna als ambulant-begeleider en vervolgens als jobcoach van jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Inmiddels was ik getrouwd en kregen wij 2 zonen. Helaas lukte het ons niet om ons huwelijk in stand te houden. Ik heb ruim 7 jaar alleen gewoond met mijn jongens, dat was een intensieve periode in m’n leven. Ik stond grotendeels alleen voor de zorg voor een peuter en een pasgeboren baby. In die periode heb ik mijn PABO-diploma gehaald.

Na die 7 jaar alleen met m’n kinderen ontmoette ik René. Met onze ervaringen uit het verleden, maar ook weer vol verwachting voor de toekomst, zijn wij getrouwd. Ineens bestond ‘mijn gezin’ niet meer uit twee jongens in de leeftijd van 9 en 7, maar kwamen daar een man met 4 kinderen bij: drie jongens in de puberleeftijd en een meisje van 10. En allemaal in hetzelfde huis.

Dit huwelijk kun je ook gerust een enorme uitdaging noemen. Het was balanceren tussen de aandacht voor mijn eigen kinderen en vier stiefkinderen. Twee gezinsculturen met elk een eigen opvoedingsstijl kwamen bij elkaar. Met veel vragen als: hoe voed ik mijn eigen kinderen op, hoe ga ik met mijn stiefkinderen om, wat zeg ik wel en wat niet, wat is mijn nieuwe verantwoordelijkheid en wat betekent ‘houden van’ ten opzichte van mijn stiefkinderen. Daarnaast was er natuurlijk ook tijd en energie nodig voor het opbouwen en onderhouden van mijn relatie met René. En dat alles onder één dak.

Het was een periode van vallen en opstaan, irritaties, frustraties (‘waar ben ik aan begonnen..’), volhouden en doorgaan. Gelukkig ook van mooie momenten, van betekenis kunnen zijn, mijn weg steeds meer vinden. Van heel veel praten en vooral van leren loslaten.

Inmiddels zijn de drie oudste kinderen van René en mijn oudste zoon de deur uit. Dat gaf in de eerste plaats veel rust maar daarnaast ook, heel praktisch, veel ruimte in huis. Sinds drie jaar hebben wij twee pleegkinderen, een broertje en een zusje. Dat geeft weer een hele andere invulling aan het begrip samengesteld gezin.

Ook in deze jaren vond ik het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik heb de cursus ‘Incredible Years’ ( opvoeden van jonge kinderen ) en ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ gevolgd. Daarnaast ben ik inmiddels gecertificeerd Coach/Counselor.